Technologie

 

 

 

De algemene aanbeveling bij het zoeken naar een zonnebril is om een zonnebril te vinden die 100% van de UVA/UVB-straling blokkeert of 100% UV 400 bescherming biedt. Het advies is eenvoudig genoeg. Dit roept echter de vraag op, wat is het verschil tussen de twee? Is de ene beter dan de andere?

Wat is UVA en UVB?

De zon zendt 3 soorten UV-golven uit - UVA, UVB en UVC. Zowel UVA als UVB halen het aardoppervlak. UVC (het gevaarlijkste) wordt daarentegen grotendeels geabsorbeerd door de atmosfeer van de aarde.

95% van de UV-straling die de aarde bereikt is UVA (dit is ook wat gebruikt wordt in zonnebanken). De andere 5% is UVB (wat de meeste zonnebrand veroorzaakt). Beide soorten straling blijken schade te veroorzaken bij directe blootstelling aan onze ogen.

Dit is de reden dat de meeste experts u zullen vertellen dat u op zoek moet gaan naar een zonnebril die 100% van de UVA- en UVB-stralen tegenhoudt.

Wat is UV 400?

Eenvoudig gezegd betekent UV 400 dat de lenzen Ultraviolette (UV) golven kleiner dan of gelijk aan 400 nanometer (nm) zullen blokkeren. Alle UV-golven zijn er in verschillende lengtes zoals weergegeven in de onderstaande tabel.

 

UVA: 320-400 (nm)

UVB: 290-320 (nm)

UVC: 200-290 (nm)

 

omdat al deze UV-stralen korter zijn dan of gelijk aan 400 nm, worden ze geblokkeerd door de lenzen - waardoor uw ogen veilig beschermd blijven.

Dit verklaart ook waarom u nog steeds kleur kunt zien. De kleur rood heeft een golflengte van 680 nm. Omdat het groter is dan 400 nm, wordt het niet geblokkeerd door de UV 400 lenzen.

Is 100% UVA/UVB-bescherming beter dan 100% UV 400-bescherming?

Nee, beide blokkeren 100% van de schadelijke UVA- en UVB-straling van de zon. Zolang uw zonnebril deze bescherming biedt ( zoals alle zonnebrillen van Proof Eyewear  ), kunt u met een gerust gevoel genieten van alles wat deze wereld te bieden heeft.